Psycholoog Rotterdam
telefoonnummer psycholoog rotterdam 06 - 4207 9191
e-mailadres psycholoog rotterdam info@rotterdampsycholoog.com
Psycholoog aan de Aper Bouwmankade 25 te Rotterdam Aper Bouwmankade 25, Rotterdam
psycholoog Rotterdam

Mijn blog over psychologie en aanverwante zaken

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

18 Jul 2017 - De Nix
De ziel van het vak
Over contact als kernwaarde in therapie

Erwin van Meekeren en Jan Baars (red.)

Uitgeverij Boom, 2015
Amsterdam

29,95 euro

ISBN 9789089536754


" In dit boek wordt de ziel van ons vak belicht en dat is hard nodig", stelt Wiepke Cahn in het voorwoord. Hoe kan de kwaliteit van de gezondheidszorg, met name de psychiatrie, verbeterd worden? De ziel van de hulpverlening lijkt wat uit het oog verloren. Het contact met de patiënt en de helende werking die van dat contact uitgaat is ondergesneeuwd door protocollen en richtlijnen van hogerhand. Terwijl de hulpverlener zelf het krachtigste instrument is voor het verminderen van klachten en symptomen, voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt.
Hulpverleners hebben als doel mensen weer sturing aan hun leven te helpen geven. Deskundigheid in de vorm van kennis en methodieken, vaardigheden en interventies helpen daarbij. Authenticiteit, betrokkenheid en gerichtheid op de ander zijn een minstens even grote pijler. De auteurs lieten zich inspireren door vele personen, zoals Irvin Yalom, Oliver Sacks, Gregory Bateson, John Bowlby en Karl Jaspers.
Van Meekeren en Baars ordenen hun onderwerp ' contact maken' naar thema's: communicatie, taal en gehechtheid.
Alle drie deze thema's worden besproken door diverse auteurs. Theorie, schema's en praktische voorbeelden beogen het boek leesbaar te maken.
Zo vind ik bijvoorbeeld de communicatie interventies met verbatim van Anton Hafkenscheid boeiend om te lezen. " Marleen, ik moet je onderbreken,ik begin me namelijk benauwd te voelen.Je brengt heel overtuigend hoe rot anderen je behandelen. En dat jij dan weerloos bent. Klopt dat..? Is dat zo..? Of zou er ook iets zijn wat jij meer of minder kan doen, zodat je er anders mee omgaat? Zullen we ons daar op richten?" Marleen reageert beduusd. Dat benoemt de therapeut. Exploreert, nodigt uit anders te praten, minder benauwd, meer ruimte en mogelijkheden onderzoekend.
Veel van de theoretische bijdragen komt mij overbekend voor ( hechtingstheorie, theorie over zender, boodschap, ontvanger, om er maar twee te noemen.)
Sommige theorie vind ik eerste jaars studentennivo .
Andere bijdragen zijn juweeltjes, dicht op de huid geschreven, zoals Hafkenscheid.
Een dik boek met veel diverse bijdragen, waar zeker veel therapeuten veel aan kunnen beleven.

Erwin van Meekeren is psychiater / psycho therapeut en schrijver. Hij is gespecialiseerd in borderline en stemmingswisselingsziekte.
Jan Baars is klinisch psycholoog/ psycho therapeut in de GGZ en forensische psychiatrie. Ook is hij (co-) auteur van diverse boeken en spreker . Zijn specialiteit ligt bij echtparen en gezinnen.

Dit boek had een aantrekkelijke titel voor mij.
De bijdragen vielen tegen. Goh .. wat zijn we anti bureaucratie en voor meer echt contact met de patiënt. Maar dat is helaas niet de teneur van de institutionele zorg in ons land op dit moment. De tijd die therapeuten in organisaties met patiënt of client kunnen besteden, is kort.
De intentie en de aandacht voor contact met de ander lijkt mij een prima signaal.

Dezelfde boodschap lees ik in de werken van Irvin Yalom. Daar geeft het mij meer leesgenot en vreugde, inspiratie en in inlevingsplezier. Daarover en ander moment meer.
Geplaatst op 23 Dec 2015 door Susan


<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Avondafspraken mogelijk

Heeft u nog vragen?
psycholoog rotterdam contact
Ik ben aangesloten bij:
Nederlandse Vereniging Psychologen en Agogen RBCZ

Nederlandse Associatie voor Psychotherapie NBVH
Deel mijn website:
deel rotterdampsycholoog.com op social media